02 August 2011

Ahlan wa sahlan ya ramadhan.

Ramadhan kareem.
Allahu akram.


As-Salamu 'alaikum ya aiyuhal a'izzaa. Arjulakum sihhah wal maghfirah fi hazihi ramadhan.


Bulan puasa menjelma lagi. Ramadhan tahun 1433H. Bulan yang kelapan dalam kalendar Hijrah. Kebiasaan bulan puasa ni, cuaca mesti nak panas je. Mungkin sebagai ujian bagi yang berpuasa.  Lagu-lagu dan nashid sempena bulan puasa dah pun kedengaran dalam tv and radio. Ada yang berentak sedih dan ada yang gembira. Aku lagi suka dengar yang happy-happy. Happy sempena ramadhan yang tiba.


Lagu yang first ni nyanyian kumpulan Rabbani. Kira nashid la ni. Aku memang adore suara dia. Boleh bagi kekuatan dan semangat. Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat arwah Ust Asri vokalis Rabbani. Semoga segala usaha dakwah dia mendapat ganjaran setimpal dari Allah. Amin. Tajuk lagunya, Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. Video ni dah ada lirik.




Lagu yang kedua ni, lagu arab tapi tak pasti negara mana. Aku suka tengok video klip dia. Satu keluarga bangun untuk bersahur selain ditunjuk amalan-amalan lain yang dilakukan ketika ramadhan. Bertajuk, Aqbalta Ya Ramadhan. Maksud dia lebih kurang, datangnya engkau wahai ramadhan. =) Aku tak letak lirik atau maksud nasyid ni. Sebabnya, ada jugak beberapa yang aku tak dapat nak tangkap maksud. hehe. Yang penting dia ceritakan tentang kelebihan bulan ramadhan.



Salam Ramadhan Kareem. Selamat bersahur, berpuasa, berbuka dan bertarawikh. =)

7 comments:

ZWAN SABRI said...

salam ramadhan ye Rian.. ;)


MySuaraBlog: Sila Duduk Rapat2, JANGAN Duduk Renggang2

nas said...

Ahlam wasahlan ya Ramadhan.. xsangka da ramadhan yang ke-4 da....
:)
rajin ko godek2 lagu nasyid nih :)

http://nash121.blogspot.com/2011/08/iklan-ramadhan-8tv-dan-terbaru-tv9-pula.html

Saiazuan said...

raihan is all time best nashid group :D

Saiazuan said...

eh, tapi ni rabbani? ops, kurang minat.. leh ke?

miss fiza said...

selamat beribadah rian :)

nas said...

riannn>?>??>>>

RIAN said...

saiazuan: tak suka rabbani eh ? haha. sy suka je raihan n yg ni. lejen. :p

fiza: selamat. :)

nas: apenye. huhuhu. belog aku tak berupdate. sorry. ngeh3

 
Copyright © Inspiration Box
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur