23 November 2011

Kusangkakan panas hingga ke petang, rupanya. . .

2 comments
Salam 'alaikum. :) Semoga sentiasa dibawah lembayung rahmat Allah.

Ehem, aku tak reti nak greet cantik-cantik. Lagipun aku tak tau siapa pembaca, er rasa macam tak ada pembaca pun. -.-

Tajuk yang aku tulis atas tu adalah sebahagian dari peribahasa kot. Tak sure pulak. Lupa sebab last aku belaja bahasa melayu adalah tahun 2007. 
Pepatah ni berbeza sangat maksud dia dengan sastera arab. Since aku student yang ambik arab, tiba-tiba terasa nak tulis pasal ni.

Dalam bahasa melayu, pepatah ni membawa maksud kita mengharapkan kebaikan yang berlaku pada kita akan berpanjangan. Tetapi tanpa disangka-sangka berlaku pula musibah atau masalah. Sama jugak dalam sesuatu perhubungan, selalunya bercouple lah. Bila dah ada problem, semua la pakat nak pakai pepatah ni.


Sebabnya, bagi masyarakat dekat Malaysia ni, hari yang ada matahari tu adalah cuaca yang paling baik. Oleh tu, diorang taknak la tiba-tiba hujan pulak. Bila hujan baynak aktiviti tak boleh nak dibuat. Kain kat jemuran pun tak sempat nak kering.


Tapi, maksud pepatah ni dalam arab adalah terbalik dengan apa yang kita orang melayu faham. Okay jangan ingat dalam sastera arab tak ada pepatah macam gini. Ada banyak dalam syair-syair diorang. Dia membawa maksud berita gembira yang datang kepada mereka.


Hal ini disebabkan keadaan geografi negara diorang yang sentiasa panas. Awan pun jarang-jarang ada inikan pulak hujan. Memang rare sangat. Jadinya, tengah-tengah panas tu tiba-tiba muncul awan yang tebal sikit dan hujan pun turun, memang rahmat la.


So kesimpulannya, sastera dan pepatah-pepatah semua berdasarkan pemerhatian dan persepsi sesebuah masyarakat. Tak ada yang betul dan salah. Semuanya boleh diterima. 


:)


Sekian, ilal liqa'.

20 November 2011

Keadaan memaksa memang terbaik.

4 comments
Salam 'alaik ya aiyuhal ahibbak. :)

Selamat hari ahad. Hari cuti bagi yang duduk selain Pantai Timur dan Kedah kalau aku tak silap lah. Tapi aku tak suka ahad. Esoknya dah isnin. :( Bila isnin dah lepas, heaven balik. T_T Sekarang ni memang aku tengah berada dalam situasi yang memaksa. Sesuai la kot dengan tajuk atas tu. 

1. Aku terpaksa lepaskan orang yang aku sayang jugak laaaaa dari hidup aku. Sebab dia pun ada hidup dia sendiri. Sedihhh. Bila ikutkan perasaan aku memang sedih. Even aku cuma kenal dia dekat er err laman sosial. Cis orang kata tak berbaloi sedih. Tapi aku pun bukan mengundang sedih tu datang. Dia datang sendiri. :) Mood aku sekarang adalah lagu sedih broken heart. Best jugak nyanyi feeling-feeling. laLala~ 

Adakah ini cinta ? -.-


2. Sebenarnya aku ni budak jarang ke dapur. Duduk rumah jarang sangat-sangat aku nak pegi masak. Tolong mak sikit pun tak. Sebab tu laaa mak aku tak bagi aku kahwin tahun lepas. KAHKAH. Okay abaikan. Dan sekarang aku terpaksa masak. Yeah terpaksa masak ! Memandangkan aku duduk rumah sewa. Rumah kitorang ni ada jadual bertugas untuk sapu rumah, basuh baju, buang sampah termasuk lah memasak. So aku tak ada pilihan. Jadinya, aku memasak dengan excellent ! ehhe :)

Memasak ni macam main cooking game je. Apa nak risau :D


3. Er apa lagi benda yang membuat aku terpaksa ? Aku terpaksa study memandangkan aku student. -.- Boleh ke macam tu ? Sem ni aku dah tak boleh nak ponteng kelas pagi. Housemate aku ada 10 orang. Tiap-tiap seorang tu akan tanya aku kelas pukul berapa dan bila dah pagi tanya lagi aku ada kelas ke tak. Jadinya, berapa kali langsung aku nak menipu ? Huahaha. So, aku pergi kelas awal. ^^,

Sekian. Selamat bulan November.

08 November 2011

What do you do when you got nothing to do ?

3 comments
Najib says, "Salam Satu Malaysia".
Zambry says, "Salam Perak Aman Jaya".


English is majority Malaysian second language. Almost Malaysian know English. To learn second language, we start with the writing, listening and speaking. Different with the vernacular language. We learn it from listening, speaking and the last is writing. This is what my lecturer said. He's not a linguist. He's just an arabic morphology experties. 


What do you do when you got nothing to do ? Your hobby of course. What do you really into ?  Cooking ? Planting ? Reading ? When I am little, my hobby is reading. HAHA. That was just stated in biodata. 


Actually I am just wanna write in THIS again. Dont have any idea. Writing with no point. Arghh. -______-" 


Dilukis oleh kawan aku dalam apps note g900 :D

24 September 2011

Why i am updating ?

2 comments
http://www.youtube.com/watch?v=VpnuubCJjCU&feature=relmfu

The reason is I don't know. -_-

12 August 2011

Tiga jenis orang dalam menerima tugas.

7 comments


Hello. 

Sebelum aku terus ke tajuk entry ni, aku wish kau orang yang baca and semua umat islam supaya dapat keampunan sempena kita dah mengampiri maghfirah dalam bulan ramadhan ni. Tak lupa juga untuk diri aku sendiri, semoga dapat manfaatkan ramadhan ni. :)



Budak sekolah, budak u, orang yang dah kerja semua tak lepas dari menerima sebeban kerja yang mesti disetelkan. Budak sekolah dengan homework, tambah-tambah waktu cuti sekolah. Budak u semestinya assignment and tutor. Aku ni kira bernasib baik gila tak ade tutor-tutor bagai ni. hehe.

So, bagi aku la, orang lain tak tau la, ada tiga jenis orang dalam menerima sesuatu tugasan atau kerja ni. Lets check out.

1. Buat cepat-cepat. Dengar macam bagus kan ? Buat cepat-cepat wah macam rajin. Orang macam ni dia tak suka simpan kerja dia lama-lama. Dia nak setel, then boleh dia nak enjoy-enjoy while orang lain belum siap, dia dengan gembira boleh cakap 'aku dah siap weh !'. Memang member-member akan jeles. Hahah. And also, dia siapkan tu, dia tak kisah betul ke salah ke, belakang kira. 

Aku ada member macam ni. Cepat gila dia siapkan assignment lect bagi. Dalam exam pun keluar cepat. Dia cakap kat aku, lantak ah janji dia dah siap kalau salah apa-apa nanti lect mesti betulkan. hahah. Ni dalam kes budak kelas aku je lah. Sebab lect kitorang baik.

2. Susun jadual special untuk semua kerja-kerja. Yang ini memang bagus pun. Kerja seminggu, memang seminggu tu la dia dah bahagi siap kerja dia. Tak tergesa-gesa dan tak kelam-kabut. Konfem dia memang tak tension langsung dengan kerja dia. Sampai tarikh kena submit, memang semua dah lengkap.

Aku tabik dengan orang macam ni. Budak kelas aku ada dua tiga orang. Budak pandai tu. Tapi suka sangat rendah diri. huhu. Buat kerja sikit-sikit tapi kualiti kena puji dengan lect.

3. Tangguh-tangguh, relax-relax dulu. Err relax lahh sangat. Hari dapat assignment, wahh rasa macam semangat nak buat. Sampai je bilik, lupa terus dah. Bila teringat balik, niat dalam hati, jap lagi aku buat, esok aku start buat, macam-macam. Last-last dah sampai lagi dua hari nak kena submit, baru gelabah.

Ini perangai aku. Huhu. Aku gelabah belum siap, tapi buat-buat cool. Macam tak ada apa-apa. Then mula lah tak tido sampai pagi, mana-mana kelas yang tak penting (tak penting ?) aku skip semata-mata nak buat assignment. Yes kuliah kan boleh tuang tak lebih tiga kali kan. So apadehal. 

Okey sampai sini je. Agak-agak korang yang mana ? Aku harap korang semua yang nombor dua tu. Baru la bagus.

02 August 2011

Ahlan wa sahlan ya ramadhan.

7 comments
Ramadhan kareem.
Allahu akram.


As-Salamu 'alaikum ya aiyuhal a'izzaa. Arjulakum sihhah wal maghfirah fi hazihi ramadhan.


Bulan puasa menjelma lagi. Ramadhan tahun 1433H. Bulan yang kelapan dalam kalendar Hijrah. Kebiasaan bulan puasa ni, cuaca mesti nak panas je. Mungkin sebagai ujian bagi yang berpuasa.  Lagu-lagu dan nashid sempena bulan puasa dah pun kedengaran dalam tv and radio. Ada yang berentak sedih dan ada yang gembira. Aku lagi suka dengar yang happy-happy. Happy sempena ramadhan yang tiba.


Lagu yang first ni nyanyian kumpulan Rabbani. Kira nashid la ni. Aku memang adore suara dia. Boleh bagi kekuatan dan semangat. Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat arwah Ust Asri vokalis Rabbani. Semoga segala usaha dakwah dia mendapat ganjaran setimpal dari Allah. Amin. Tajuk lagunya, Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. Video ni dah ada lirik.




Lagu yang kedua ni, lagu arab tapi tak pasti negara mana. Aku suka tengok video klip dia. Satu keluarga bangun untuk bersahur selain ditunjuk amalan-amalan lain yang dilakukan ketika ramadhan. Bertajuk, Aqbalta Ya Ramadhan. Maksud dia lebih kurang, datangnya engkau wahai ramadhan. =) Aku tak letak lirik atau maksud nasyid ni. Sebabnya, ada jugak beberapa yang aku tak dapat nak tangkap maksud. hehe. Yang penting dia ceritakan tentang kelebihan bulan ramadhan.



Salam Ramadhan Kareem. Selamat bersahur, berpuasa, berbuka dan bertarawikh. =)

29 July 2011

Soalan yang kalau orang tanya aku taktaw nak jawab apa.

2 comments


Salam 'alaikum. Keifa hal ? Arjulakum sihhah wal maghfirah fi yaumikum. :)


What i want to be ?


What is my dream ? When talk about dream, i have no idea what i want to be. What i'm gonna be, its all takdir from Allah. But, i really don't know what is my dream. Some people they have set their goals for what they want to be. Doctor, pilot or police. They clearly know what they want to be. What they gonna be in future, only Allah know.


My opinion is, whatever i will be, whatever i want to be, i just want to be bahagia. And i don't think word happy suits the real meaning of bahagia. Bahagia is really subjective. It is about the calmnes ever of this life. The thing is, it is not even related to tired. As an example, if you are working as a penoreh getah which is going out early in the morning, if the person is already got their kebahagiaan, they will never tired of or sick of being penoreh getah.


So that why, i never though of what i want to be. But this is kind of no goals in life right. I don't care what others may think. They have their right to think whatever they like. Some people may think the same as i am. But of course they are people think the other way round. Because, we are different. We have our own characteristic. So this makes the variety of colours in this world.


Sebaik-baik kalam disisi Allah adalah subhanallah, alhamdulillah, lailahaillallah dan allahuakbar.

26 July 2011

Story pasal laman sosial. Myspace dengan Facebook.

4 comments
Salam 'alaikum ya aiyuhal a'izzaa. Arjulakum sihhah was sa'adah fi yaumikum.


Kalau ikut trend laman sosial, aku mula dengan Friendster. Register Friendster tahun 2006 waktu tu sekolah aku baru ada cyber cafe. Yelah aku budak hostel masa tu. Kat rumah pun tak ada internet. Kira bersyukur la sekolah aku tu ada cc. Tapi heavennya sekejap je. Lama-lama, headfon dah takde. Pastu YM kena block then MySpace pulak haram. Lagi malang Youtube dah tak boleh buka.


Pastu dah pandai sikit aku buat account MySpace pulak. Kat Friendster, memang ramai kawan aku, maksud aku kawan in real life. Member sekolah semua lah. Bila aku buat MySpace, diorang ramai yang tak buat. Kira aku alone la kat MySpace tu. Disebabkan itu, aku main add je randomly. Bersembang, berkomen dan bermeseg je dengan orang randomly.


Jadinya, aku memang tak merasa lah keriuhan dan kemeriahan zaman kegemilangan Friendster. Bukak pun jarang-jarang cuma nak reply if ada orang hantar komen. Thats all. Lagi satu, kat Friendster tak boleh tengok kalau orang online ataupun tak. Berbeza dengan MySpace. So aku memang setia masa zaman gemilang MySpace tu. Ramai jugak senarai kawan maya aku kat situ. Cuma senarai bf tu takde lah. kehkeh. Memang aku sayang gila lah kat MySpace, waktu tu la.


Ni interest box aku yang dah diedit taun 2008.

Dah kosong dah. Empty space. heheh


Tahun 2008, ada kawan aku ajak buat Facebook. And aku macam, amende uhh? Dah la ada perkataan 'book' tu. Lagi lah aku rasa macam laman untuk orang skema-skema, formal-formal dan tua-tua. Hahaha. So aku tak hiraukan pun. Terus lagi dengan MySpace disamping Tagged. Tapi Tagged amat-amat-amat lembap dan aku tak minat. 


Awal 2010, akhirnya terhasil jugak accaunt Facebook aku. Cuba-cuba je waktu tu. Takde lah aku ketinggalan zaman ke hape ke. Heheh. Plus, terdengar desas-desus kengkawan MySpace aku yang mengatakan mereka akan berpindah ke facebook. Baik bersedia awal-awal kan. Sekali aku tengok, semua kawan sekolah aku dulu, hampir semua lah ada kat facebook siap dengan nama penuh lagi habaq ang. kahkah.


Waktu tu memang semua pakai nama betul lagi. Takde baby-baby, takde syayunk-syayunk, takde princess-princess. Lagak macam nama kat MySpace. MySpace punya nama jangan cakap la. Dia punya variety tu, sampai jadi satu paragraph nama je. Panjang gila. Hadoi la. Pastu bertuka tiap saat pulak. Kat Facebook, semua style formal. Huruf besar huruf kecik jaga kat nama tu. Haha. Atleast kemas la dari serabut macam MySpace.


Sejak dari tu, sedikit demi sedikit aku berpindah ke Facebook. Lama-lama, totally stick dengan Facebook je sampai sekarang. MySpace tu aku takde lah delete accaunt sebab aku sayang. Sayang woo. Tapi kan, tapi kan, bila MySpace renovate, semua mesej-mesej, semua komen-komen yang belambak beribu tu, hilang begitu saja. Gila sedihh aku. Kenangan tu semua. Apa lah boleh aku buat lagi. Nasib baik gamba tetap ada.


Tapi kan, even aku aktif kat laman sosial dan hampir separuh hidup aku dekat alam maya tu, rasanya tak pernah aku couple dalam tu. Kihkih. Ehh pernah laa jugak (:p) Kat Tagged. Tahan la lima bulan. Lama tu tapi tak pernah jumpa. Then last-last girlfriend real dia dapat tau, kelam kabut dia mintak putus dengan aku. Hahaha. Atleast dia tau siapa yang dia sayang. So kira dia yang two-timing. Aku setia je. zZz.

24 July 2011

Mungkin kena kehilangan sesuatu yang amat bernilai sekarang,

2 comments
"...sedihku sakitku kuterima kupasrah kurela jalanku,
ini suratan aku..."

"Ikha, kenapa layan lagu sedih lagi ni ?"
"Eh Kha nangis eh ?", dida tarik bahu ikha.
_______________________________________________________________________

"Stop la posting merepek-merepek tu Kha. Nanti dia fikir kha lemah sangat"

"Hmm. Kha nak buat cam mana Dida. Bukan Kha mintak jadi macam ni"

"Ramai lagi yang Kha boleh jumpa la"

"Kha tau ramai. tapi Kha taknak yang ramai tu. Kha nak dia sorang"

"Takpe la Kha. Dida nak Ikha happy je even apa pun keputusan Kha"

"Thanks. Arul tau Kha nak dia lagi"

"Then ?"

"Arul kan suka berdalih. Ikha tak tau apa sebenar yang dia fikir"
_______________________________________________________________________

Awan tenang. Air laut tak bergelora. Pantai senyap. Damai sangat. Ikha tarik kerusi duduk tepi pantai, agak menjauh dari dida. Teringat kembali detik-detik akhir perhubungan Ikha dan Arul.

Masing-masing diam. Dalam hati Ikha, ada gembira ada sedih. Gembira sebab dapat dekat dengan Arul. Sedih sebab Ikha dapat rasa yang hubungan tu bakal berakhir.

"Kenapa Arul dah tak layan Ikha macam dulu ?" 
"Macam dulu ? apa beza dulu dan sekarang?"   
"Hurm, takkan Arul tak perasan kot. 
"Yela apa yang Kha nak cakap sebenarnya ni ? cakap je" 
"Dulu Arul friendly, selalu contact. and sekarang Ikha dapat rasa yang cinta Arul kat Kha dah takde kan?" 
"Arul pun tak tau lah nak cakap macam mana Kha"
______________________________________________________
 
"Dida, Kha dah single" 
"Kha okey ke ni?" 
"emm. ."
______________________________________________________

"hey! jauhnya termenung. Untung Arul ada orang asyik teringatkan dia. Tapi ada tau yang benci dia"

"Siapa? Dida ke? Ikha tau. haha."

"Tau takpe. Sebab dia dah buat Dida tak ceria"

"Ehh kenapa pulak? Sepatutnya Ikha yang benci dia. Tapi benci sebab sayang lah. hahaha"

"Dida tak ceria sebab Ikha dah tak ceria macam dulu. Hidup Dida yang dull tau"
_____________________________________________________________________

Dua tahun berlalu,

"Ikha, Kha masih ada perasaan dengan Arul ke?"

"Ada. Perasaan tu tak boleh fade away la Dida"

"Kha pun tak cuba"

"Dengan replacement? Kha taknak libatkan orang lain la Dida. Macam mana kalau Kha tak dapat nak sayang dia betul-betul? At that time dia dah sayang Kha. Kan kesian. Kha taknak nanti terperangkap dalam perasaan serba salah pulak. Dida faham kan?"

"Ye Dida faham. Takpe Ikha. Kha pilih jalan apa pun dalam kehidupan ni, pasti tak ada jalan mati"

"Kha rasa kan, mungkin Kha kena kehilangan sesuatu yang bernilai sekarang ni, untuk Kha dapat apa yang Kha nak selama ni"

"Maksud Kha, untuk dapatkan Arul? Ish gila lah pemikiran budak ni"

"Hey betul apa. Ikha gila. hahaha. Ikha fikir logik je lah Dida"

"Yelah Ikha"

"Ehh sana tu macam Raina. Ikha nak mintak balik notes Ikha kat dia. Bye"

"Ikha!!!!"

Ikha menoleh kearah Dida, dan itu adalah yang terakhir Ikha nampak sebelum Ikha dah tak ingat apa-apa.
_______________________________________________________________________

Ikha merenung lautan. Tak tercapai dek penglihatannya. Hanya deruan ombak sesekali menghempas telinga. Ikha masih ingat lagi pemandangan tempat ini. Inilah tempat kesukaan Ikha dan Dida dahulu. Angin pula bertiup sepoi bahasa menandakan cuaca baik. Dan Ikha tak ingin berganjak dari situ sejak tadi.

"Ikha..."

Panggilan itu tidak bersahut.

"Ikha...buat apa sorang-sorang kat sini?"

Ikha menoleh ke arah suara itu, tapi, pandangan matanya sesekali tidak akan membenarkan dia melihat. Ikha kenal suara tu. Arul!

"Ikha, Arul min..."

"Ikha taknak dengar!"

"Ikha, Arul tau dulu Arul salah"

"Arul, Ikha taknak dengar Arul mintak maaf. Yang berakhir dulu tu bukan sebab Arul. Tapi memang dah takdir nak kita berpisah. Ikha tak pernah salahkan Arul. Ikha cuma jalani perpisahan tu"

"Ikha...", Arul memusing bahu Ikha mengadapnya. Tangan Ikha ditarik dan, sebentuk cincin disarungkan di jari manis Ikha.

"Arul, kenapa ni ? Ikha dah bukan macam dulu. Ikha dah tak boleh melihat. Ikha dah buta, Arul."

"Ikha, jangan tanya kenapa. Ini takdir kita. Takdir kita untuk bersama semula."



~Hasil nukilan, RIAN~

Amarah.

4 comments
Salam 'alaikum ya ahibba'. Arju lakum sihhah wal maghfirah fi yaumikum.

Kadang-kadang aku ni banyak terfikir macam-macam and at last tak reti nak simpulkan apa yang aku fikir. Yelah aku bukan pakar psikologi. Oke takda kaitan. Sebenarnya tadi tetiba je terfikir pasal perasaan MARAH. Marah ni sebenarnya lama ke sekejap ? Definisi marah pun aku tak tau lagi. -_-"

Lately aku memang cepat aje rasa marah. Bukan tengah period ke apa. Sepanjang masa je aku buat perangai camni. Tapi ada situasi buat aku autometik mengamuk, ada juga yang aku boleh buat calm down dulu. 


Yang selalu buat aku marah on the spot adalah adik last aku. zZz. Kat rumah memang tinggal dengan dia je lagi. Ada je lah dia buat benda yang aku tak suka padahal dah berapa kali bagitau dia, jangan buat. Then kengkadang tangan aku ni cepat je nak baling barang time marah. Memang bahaya.


Aku rasa la kan, perasaan aku je ni, haha, marah ada dua jenis kot. Long term and short term. Pepandai aku jeh. kahkah. Long term tu, perasaan marah yang dipendam dan akan sentiasa menjadi marah. Contoh, anak kahwin lari. Mak ayah dia mesti akan sentiasa rasa marah pasal peristiwa tu dan marah tu memang payah nak hilang.


Short term pulak, marah on the spot sebab something yang membuatkan perasaan marah datang. Contonya kan, adik aku buat barang rosak. Masa tu jugak aku akan marah and lama-lama perasaan tu hilang. Oke camni la lebih kurang dalam otak aku ni. :D


Smile is comel instead of marah. :)

03 July 2011

Fesbuk. Semakin hari semakin menakutkan.

8 comments
Salam 'alaik aiyuhal ahibba'. Keifa haal ? Arju lakum sihhah was sa'idah. =)


Dah kehilangan nadi dah blog aku ni. Macam mana boleh ada blog entah padahal aku ni budak yang jenis semangat sekejap nanti hilang. Pastu semangat balik nanti akan hilang balik. grr


Aku percaya hampir semua orang yang reti membaca menulis mengira hari ni, ada sekurang-sekurangnya satu akaun facebook. Yang ada tiga, masuk lagi dengan pages lagi lah belambak. Jap jap, tak faham aku kenapa nak buat page untuk diri sendiri ?? Nama nak comel je then letak photo separa cute mix seksi. Pastu siap promote suruh orang like. Tolong lahh. -_-


Aku berfacebook mulai Januari 2010. Mula-mula macam kaku, lama kelamaan hampir setiap jam aku update status. Belum masuk share link dengan photo lagi. Then dapat pulak feedback seperti komen-komen dan like-like yang memang membuat aku rasa hepi lah. Dapat communicate dengan kawan-kawan kan seronok. Yelah masing-masing jauh nak gossip face-to-face susah.


Segala jenis kehidupan yang aku lalui, semua aku coret kat status. So kira bila baca balik aku akan ingat every single moment yang dah aku tinggalkan. Pahit, manis, luka berdarah semua ada.


Friendlist aku pun dah terdiri daripada strangers, teman baik, kawan biasa, adik kakak abang sekolah sehinggakan cikgu sekolah lama serta lecturer sekarang pun ada. Membuatkan aku makin makin makin kekok nak menggunakan facebook aku sebagai catatan kehidupan. Terkadang bila perasaan tak menentu, status facebook aku pun turut tak menentu.


Nih contoh. :p


Aku jadi segan kalau-kalau kawan-kawan dan lecturers semua terperasan status berbaur perasaan kat wall aku tu. Kadang-kadang nak update something, aku pikir dekat 10 minit dan last-last aku padam balik apa yang aku dah tulis. Sebabnya,


1. Aku segan kalau orang yang mengenali aku baca status tu. Bukan semua orang mengenali aku secara total. Mereka cuma mengenali luaran aku saje yang kadang-kadang nampak macam perfect. Bila aku up status yang macam-macam, diorang dah akan ada pemikiran lain tentang aku. Senang cerita, aku takut kena judge dengan orang.


2. Sedara-mara aku ada dalam friendlist. Aku risau kalau diorang tau something pasal aku, yelahh bukan rapat sangat pun kan, tiba-tiba waktu jumpa kat kampung diorang bualkan kat aku tak ke terkesima aku sekejap.


3. Sometimes aku taknak orang pikir aku ni lain dari dalam dunia real. 


4. The last, aku pun tak tau apa yang aku merapu sampai point ini. hahahaha. 


Penyelesaian bagi apa yang aku merepek ni adalah, aku dah privatekan wall di akaun facebook aku. Aku masih lagi nak berfacebook tapi aku rasa janggal disebabkan yang aku dah listkan tadi.


Err. . ada tak siapa-siapa yang rasa macam aku jugak ??



22 June 2011

Kadang-kadang otak memang blank.

3 comments
Sawatdee ka~ Salam 'alaik. 

Dah nak dekat dua minggu aku jadi student kat NUIC ni. Sangat best. Even aku ambik tiga subjek je. Hadoi sayang gila. Nak masuk kelas lain lagi sebab lecturer dia gila lah sporting. Tapi dah aku reg tiga subjek je. Kalau tau boleh ambik lebih, mesti aku ambik lebih. Dah terlambat.

Bukan aku nak story sangat pasal perenggan atas tu. Bosan kan ? Letak dalam jurnal peribadi boleh laa. zZz,

Kelas Conflict Management dengan Aj. Cha, best la jugak even dia ada sikit-sikit borink. The first class dia dah devide-devide kitorang sorang satu buddy, budak Thai and Malaysia. Buddy aku susah nak baca nama aku. Kahkah. First class dia ni tak banyak cakap sangat.

Aku hope nak dapat buddy lelaki, tapi dapat perempuan its oke lah. kahkakah. Her name is Ying. So tadi pagi class second, kitorang dah banyak cakap dah. Takde la kelas tu jadi borink. Ada la gak teman aku nak kacau and main masa tengah lecture.

Dak Ying ni kata english aku hebad. Err, mana ada lah, aku main tibai je. hahaha, Dia tanya aku dah cuba ke belum makanan Thai, then aku cakap la belum try sebab kitorang muslim tak boleh makan babi. zZz. Babi sangat femes dekat sini sampai lalu tepi kedai makan pun aku geli takut terkena bau gorengan babi. ngahaha.

Aku menyesal tak ambik lebih dari tiga kelas. wuwuwu~~~ Kalau tak, mesti lagi ramai budak Thai yang aku akan kenal.

16 June 2011

Second day at Phitsanulok.

2 comments
Salam 'alaik. =)


Hari kedua kat daerah Phitsanulok.



The second day, kitorang dah agak cukup tido. Sebab dah dapat rehat satu malam dalam hotel. Memang refresh tenaga balik. Awal pagi kitorang turun and hari tu café hotel ni serve muslim food. So kitorang boleh la makan. Lepas dah makan lepak-lepak kat luar café. Budak-budak Chinese kena pegi tukar seluar panjang sebab nak pegi wat.


Tengah duduk-duduk, then datang a girl, tanya if kitorang dari Malaysia ke ? Then sembang-sembang sikit. Nama dia Jun. Cantik orang dia. Sebelum ni dia dah pegi u kitorang. Kat NU study Political Science. Cam hebad je subjek.

Bila semua dah ready, kitorang naik bas nak bertolak ke Bandar Phitsanulok. First destination adalah wat. Aku dah lupa nama dia tapi ikut kata diorang, wat ni memang agak femes kat Thailand. Bila sampai kitorang empat jalan-jalan ambik gambar beli barang keliling tempat tu. Jun teman kitorang all the time. Sampai temple kitorang tunggu dia pray kejap. Dekat sini aku ada beli belt handmade. Cantik gak. Ambik je lah satu around 90bath.


Wat Yai

Jalan-jalan shopping.

Dekat Folk Museum.

Bas kitorang untuk hari kedua.


Jalan kat sana tengok-tengok barang kan, diorang semua tegur kitorang pakai bahasa Thai. Jun cakap diorang ingat kitorang budak thai jugak. Tak Nampak beza antara thai dengan malay. Haha, And kebanyakan peniaga kat situ tak boleh cakap English. Nasib ada Jun tolong translate.

Lepas tu, kitorang pegi Big C. Aku beli sim card thai kat situ. Sepanjang jalan, Jun memang teman kitorang. Nak beli ape-ape snack pun belek nak cari tanda halal. Masa nak ambik roti, takde cop halal. So baca dia punya ingredients dah macam okey, kitorang beli and tawakal aje la. Insyaallah halal.

Part nak terangkan solat tu apa, agak susah jugak lah. Sebelum tu CA Win cakap nak singgah masjid untuk kitorang solat kat city. Tanya kat Jun dia tak tau masjid tu apa. Even dah translate dalam English pun still dia blur. Kitorang solat and beli makanan kat situ coz kat situ ada gerai muslim. Tapi tak sempat makan pun sebab dah nak sampai folk museum. Kat museum cam biasa tangkap-tangkap gambar. Time tu memang dah letih pun. Panas gila kat sini.

So hari kedua dapat kenal dengan Jun yang memang baik sangat. At last, sebelum kitorang bertolak ke Tesco Lotus, Jun balik hometown dia dah. Takde sape boleh teman kitorang window shopping. Pegi kedai baju pun just tengok-tengok je sebab tak boleh nak communicate. Lain-lain bahasa. Hahah, Penuh dengan berjalan je hari ni. Super best. J

11 June 2011

Chan keteung kun !! =)

2 comments
Salam 'alaik. =)



At Naresuan University.

First day.
                
Flight pukul 9.30pm 9 jun, sampai Suvarnabhumi Airport pukul 11.50 macam tu. Aku agak tertinggal waktu nak cek passport. Tetibe cari diorang dah hilang. Memang kelam kabut jugak ah dalam hati. Tapi buat relax lagi. Dah la alat telekomunikasi ape pun dah takde. Rayau-rayau kejap. Nasib baik boleh jumpa diorang balik.
                
Tunggu around satu jam jugak la before orang yang nak fetch kitorang sampai dengan bas. Bas warna pink dua tingkat ada selimut. Cantik bas tu, siap ada orang lain tangkap gambar lagi. Benda yang paling best sekali waktu bile dapat tau kitorang akan stay hotel for a whole one month ! Gila lah kalau tak meloncat. Hahah, Perjalanan dari airport ke Phitsanulok 5 jam. Tido dalam bas la kitorang jawabnya. Nasib baik ada selimut.
                
Sampai hotel pukul 6.30am waktu Malaysia so kat sini around pukul 5.30. Budak hotel tolong angkatkan barang. Aku memang dah ngantuk tak fikir ape-ape. Hehe, Habis registration ambik kunci semua, masuk bilik, solat subuh then aku tido balik. Pukul 9 pagi sok dah mula aktiviti.
                
First aktiviti kitorang, pagi tu CA’s datang jemput bejalan masuk kawasan university. Kitorang pegi NUIC dengan elektrik car I think, forgot the name. Diorang ada ceremony nak sambut kitorang datang. Waktu tu jugak kitorang kena pilih 3subjects sepanjang program ni. Thai language is compulsory, so the other two we can choose. I take Conflict management and Human resource development. HRD kelas hari sabtu whole day. I cant believe myself for taking the subject that is teaching in weekends. Huahha, Takpe lah aku try.
                
After that, ade sikit cabaran untuk kitorang. Since we are in Thai, nak cari makanan halal memang betul-betul tak senang. CA Win try tunjuk kat kitorang muslim stall but they didn’t open that day. How unlucky we are. ==” We just buy some snack. But then, ada dua orang CA muslim datang petang tu, bagi kitorang makanan dari program diorang. Budak-budak freashi tengah orientation, so ada provide makanan untuk muslim student.
                
Sebelum pegi jumpa diorang punya president, kitorang g solat kejap. CA bawak naik moto. Oke part ni agak lawak. Waktu nak pegi balik kat tempat NULC, sorang lagi CA pegi mane ntah. CA Jia ajak naik moto tiga orang. I was just like WHAT ?? Tapi dalam hati je lah. Dah duduk dah tiga orang aku kat depan, then datang la CA lagi sorang. Memang nasib baik. Haha, Here it just a common. Diorang main bantai je naik moto berapa orang selagi muat.
                
So pukul 3pm kitorang ada meeting dengan president. I forgot his name already. Bila dia masuk kitorang pun berdiri. Tak sangka pulak dia just datang kat kitorang, bagi ceramah-ceramah sikit, tapi lenguh jugak la kaki ni kene berdiri je. Haha, Nasib baik aku duduk betul-betul depan dia. So boleh dengar apa yang dia cakap. Orang belakang dah tak dengar sebab dia cakap memang slow gila. Mungkin sebab dah tua.
                
Naresuan is then name of King. I’m not sure from dinasti apa and bila pemerintahan dia. Belum sempat google since kat hotel ni takde wifi. So bad. Aku kena hidup sebulan tanpa internet 24 hours. Huhu, Ada cable je kat bilik. So kena ganti-ganti. Tak best la pulak kalau aku nak enjoy-enjoy walking dalam internet while my friends kena tunggu.
                
At night pulak kitorang pegi tengok diorang punya blessing ceremony for freshy. Kitorang siap-siap dah turun semua, then CA bagitau ceremony tu Buddha punya ritual and kalau kitorang taknak join pun takpe. So we decided to go because we just want to watch not join. Sampai bangunan Students affair tu, masuk dalam dewan. Tengok freshi diorang macam penat je sampai tetido. Dewan tu dah ada picture King Naresuan besar punya, then ada tali-tali, pentas untuk monk and diorang memang dah hias untuk ritual tu.
                
The best part is watching persembahan diorang. I think the persembahan is not about Buddha because I had watch Thai drama and its about culture of thai. So when the monk dah sampai dia dah start meratip maybe. Bunyi-bunyi muzik semua cukup, dengan main lampu, nasib baik takde bau yang pelik. Hahah,
                
Then lepas tu, jalan balik hotel. The non-muslim pegi makan and kitorang empat orang muslim balik bilik solat and tido. Hari yang agak penat. Hari kedua nanti kat sambungan.

P/s: Update dengan kelam kabut.

25 May 2011

Ayah, saya nak kahwin. (berani mati)

8 comments
Terasa kan, nak pegi cakap dengan ayah,


"ayah, rian nak kahwinlah ! ayah tolong carikan boleh ? dalam masa terdekat ni tau. ada tak sapa-sapa yang nak kahwin dengan rian ?"


Aku bukan gila. Ni yang aku mau. Banyak faktor tau. Lagipun memang dari dulu aku niat nak kahwin awal.


1. Perasaan menginginkan seseorang sentiasa disisi. Macam kemaruk ke apa orang akan cakap. Nak buat macam mana, dah perasaan ni datang awal.


2. Dah tak larat nak mengharap pada yang tak pasti. Mengharap kasih yang tak sudi. kehkeh. Jiwa pulak. Ya betul, aku tak boleh stop berharap. Sepanjang hari dan waktu, aku berharap. Bila nikah, aku ada sebab untuk berhenti berharap kat dia.


3. Nak ubah keadaan hidup. Aku dah bosan dengan cara hidup aku sekarang. Bangun ikut suka hati. Tak ada perancangan harian langsung. Gemar membuang masa. Bila dah nikah, otometik kehidupan akan berubah kan ?


4. Nak ada something yang buat aku jadi bertanggungjawab. Selama hari ni, mak aku yang masak. Aku cuma makan je. Dalam otak aku dah set, aku tak payah masak pun tak pee. Tapi kalau aku ni isteri orang, oh i HAVE to cook. Terus jadi fardhu ain kat aku.


5. Nak merasa uruskan sesuatu dengan rasa penuh tanggungjawab. Uruskan rumah, susun atur everything, semuanya afford aku sendiri. Sebab dah jadi assistant dalam rumah. hehe,


Agak-agak la kan, ada ke orang nak kan aku ?? Kalau ada la kan, dia kena ubati perasaan aku ni dulu. Hati aku dah nak dekat hancur, mungkin ambil masa nak sembuh. Tapi, aku pasti akan dapat mencintai suami aku tu sepenuh hati insyaallah.

22 May 2011

HIDUP : Mudahkan dia.

7 comments
Salam alaik. =.)


Jalanilah kehidupan macam kereta mainan bateri. Kalau dah sedar depan tu dinding dan tak boleh nak lalu lagi, please lah tukar je direction. Dunia ni luas.




Walaupun kadang-kadang perjalanan itu umpama berjalan dalam lumpur.

*Pesanan buat diri.



16 May 2011

Apakah rasionalnya belajar jawi ?

6 comments
Salam alaik ayyuhal kiram. 

Tulisan jawi semakin terancam ?

Apa rasionalnya belajar jawi ? Aku hampir tak nampak faedah belajar jawi kat Malaysia ni. Kalau nak baca al-quran, tak payah tau jawi. Malahan, mengajar jawi tu agak rumit bagi budak-budak. Aku rasa la kan, buku-buku subjek bagi sekolah agama rakyat kena tukar tulisan rumi je. Sebabnya ?

1. Buku ditulis dalam jawi merumitkan proses pembelajaran. Majoriti murid-murid tak reti membaca jawi. Darjah satu, lebih separuh kelas tak reti baca jawi. Begitu juga dengan darjah berikutnya. Hampir separuh kelas tak reti baca jawi. Keadaan ini merumitkan proses pengajaran dan pembelajaran.

2. Tak guna ada buku, kalau tak dibaca di rumah. Subjek-subjek di sekolah agama rakyat adalah subjek teras agama. Basic bagi agama islam, diajar di srar. Nak harap sekolah kebangsaan, apa lah sangat. Tapi, disebabkan faktor jawi, murid-murid yang tak reti tu, takkan baca buku tersebut. Lain lah kalau ada mak ayah yang consern tolong ajar anak jugak.

3. Masa yang singkat. Masa yang diperuntukkan untuk p&p sekolah agama rakyat tak sampai 3 jam. Pulak tu kena bahagi-bahagi sampai satu subjek tu dapat dalam setengah jam je satu masa. Then, guru kena ambik masa untuk bacakan teks dalam buku, yang bertulisan jawi sebelum kemudian menerangkan kepada murid.

Atas tiga faktor kat atas ni, proses pembelajaran dan pengajaran agak rumit sedikit. Pada pendapat aku, sekolah agama rakyat ni bukan sekadar mengajar, tetapi berfungsi sebagai mendidik kanak-kanak tersebut. 

Masa untuk mengajar jawi juga hanya beberapa jam seminggu. Amat tidak mencukupi tambah-tambah murid yang lambat pick up. Kesian dengan guru-guru. Murid lagi kesian. Tak cukup masa nak dapat didikan.

Sape boleh baca ni memang hebad lahh. Tak sia-sia belajar jawi dulu. =)

Apa pun, entry ini hanya lah pandangan dan pendapat peribadi semata-mata.

07 May 2011

Budak bahasa skema dan pendiam ??

19 comments
Pengalaman pun boleh mengajar. =)


Bila dah masuk u ni, konon dah boleh timba banyak ilmu la kot. Takda apa pun nak cakap. Cuma nak memberi pandangan berdasarkan pemerhatian.


Aku budak belajar bahasa. So sekarang aku nak describe sikit budak bahasa ni dari sudut pandangan aku.


1. Budak bahasa ni kebanyakannya ala-ala skema tak buat bising ikut peraturan apa semua lah. Tapi bila berada dalam kelompok sendiri, baru nampak macam naik taring. Hal ni aku tak tau la sejauh mana kesahihannya. Cuma dari pemerhatian aku sahaja. Dan aku tak tau la apa pandangan budak bukan bahasa kat budak bahasa.


2. Majoriti yang duduk fakulti bahasa ni boleh dikatakan agak pasif. Ni dari segi perlakuan je. Pemikiran insyaallah aktif. Dah nama pun budak universiti. Kalau berjalan kat mana-mana pun, nampak macam sopan je. Takde nak kacau-kacau orang sangat.


3. Dari segi pakaian, takde yang bergaya sakan sangat. Yang malay either pakai baju kurung atau t-shirt biasa je. Chinese pun pakai t-shirt biasa je.  Compared dengan jiran fakulti kitorang, sastera, bergaya gila budak-budak perempuan dia. Colouful kalah pelangi.


Pernah sekali, ada satu kelas untuk subjek universiti, fakulti bahasa bergabung dengan pusat sukan. Such a very big contras disitu. Memang nampak sangat, budak bahasa automatik jadi pendiam dan pasif. Budak pusat sukan pulak, diorang ni macam hyper sikit. Bising dan nampak macam havoc. Suka main-main, mengacah lecturer. While budak bahasa diam, walaupun kelas tu kat fakulti sendiri.


Sebaliknya pula berlaku bila budak bahasa duduk sekali dengan budak bahasa je. Agak bising tapi takde lah buat havoc macam budak pusat sukan. Tapi bagi yang memang pendiam tu, memang kat mana-mana pun dia diam jugak la kan.


So kesimpulan kat sini, budak bahasa ni bukan tak berani nak bersuara tapi diorang ni jenis bersuara bila perlu. Bila lecturer tanya, bila lecturer suruh bagi pandangan atau apa-apa saja lah yang dirasakan perlu. Tak bising macam tak tentu arah tu. Hehe. Pandangan aku ni bukan bias pun. Pendapat sendiri je. 


Budak bahasa juga bukan tak menonjol. Cuma dia menonjol kat bidang lain. My senior pun ramai je yang berbakat gila dalam kepimpinan. Orang kuat dan wakil calon bagi pro-mahasiswa. =p


Gambar tak ada kena mengena. 



04 May 2011

Kenapa kau tinggal kenangan je ?

4 comments
Salam semua. =)

Jadikan hatimu indah. ^_^

Ya Allah dah bulan Mei dah. Sungguh aku tak sedar apa yang aku dah lakukan dengan lima bulan yang lepas. Terbuang macam tu je ke ? Sepanjang lima bulan tu jugak tak ada perkara penting atau besar berlaku pada aku. Sebab tu la tak terasa langsung masa dah berlalu kot. @_@,

Sebenarnya aku nak cakap pasal matlamat. Masa baru masuk semester ni, aku target akan dapat menguasai suku bidang aku sekarang ni sebelum tamat semester. Sekarang dah jadi apa ? Dah jadi kenangan ? Memang lah aku ni macam hangat-hangat tahi ayam. Takat niat je mana jalan la bebal. Astaghfirullah.

Apa lagi aku nak label diri aku ni ? Manusia. Memang dasar manusia ni pelupa kot. Aku bukan saja tak dapat nak capai matlamat aku tu, malahan aku belum pun mulakan tindakan tu. Untuk serius dan konsisten. Ahh, fail lagi. -_-"

Ini lah diri aku. Oke sekarang menyesal. 

Aku sedar, segalanya perlu bermula. Ya langkah pertama itu penting. Sedang aku ? Buat ikut sempat je. Dan tak konsisten. Yang pasti, yang paling aku suka, aku dah JATUH CINTA. Alhamdulillah Ya Rabb. Bukan senang aku nak dapat cinta ni. Berapa tahun dulu cuba dipupuk.

Aku budak belajar bahasa. Dan sekarang aku betul-betul dah jatuh cinta dengan bahasa ni. Sangat sweet. ^_^, Tambah-tambah dalam lagu. Menyentuh perasaan. =) 

Dan lagi satu aku sedar, matlamat tanpa jangka masa ni amat susah. Susah sebab kita rasa masa masih panjang. Padahal masa meninggalkan kita. 

14 April 2011

Doa.

7 comments


Doa adalah senjata orang mukmin yang paling mustajab.


Ni adalah kata-kata seorang guru aku. Waktu tu, umat islam di Palestin, di negara-negara arab lain sedang dalam peperangan. Tapi apa yang kita, umat islam lakukan apabila saudara kita sendiri dizalimi oleh kaafirun ?


Kita, rakyat sebuah negara islam, dan kita tak punya apa-apa kuasa untuk bantu mereka. Kita tak boleh dengan nekad pergi berperang untuk mereka. Kita tak berdaya dan kita tak mampu.


Yang kita ada, hanyalah DOA. Kita berdoa buat kesejahteraan mereka. Kita berdoa semoga Allah memberi kemenangan pada muslimin. Kita berdoa semoga mereka tabah menghadapi ujian Allah itu.


Jadikan doa itu amalan kita seharian.


Doa bukan hanya atas tikar sembahyang je. Dan bukan sebelum makan je ada doa. Dalam kehidupan kita, nak buat apa pun ada doa. Doa tu umpama pelindung diri. Contohnya, doa masuk tandas. Err. . sapa tak hapal boleh google. =)


Macam yang kita tau, tandas tu tempat banyak syaitan. Dan bila kita masuk tandas, kompem-kompen kena buka aurat. Jadi sebab tu ada doa yang bermaksud, kita mintak dilindungkan dari syaitan jantan dan syaitan betina.


Banyak lagi la doa-doa untuk aktiviti harian kita. Dari bangun tidur sampai la masa nak tidur balik. Semuanya dah diajar waktu tadika dan sekolah agama rakyat. Tinggal kita nak amalkan je. Paling-paling pun, mulailah sesuatu aktiviti kita dengan Basmalah, iaitu bismillahirrahmanirrahim.






*Untuk improvement diri sendiri juga.


Sekian.

13 April 2011

Ayah. .

6 comments
Ayah, aku tahu betapa gembiranya ayah menyambut kelahiran aku. Walaupun ketika itu ayah tak ada harta apa-apa. Tapi dengan ikhlas ayah membesar dan memanjakan aku. Ayah beri aku nama yang unik, memiliki maksud mendalam.


Ayah, aku telah diberi pelajaran yang sempurna olehmu. Dimasukkan ke sekolah yang berteraskan agama. Ayah tak nak aku dibiar bebas bergaul dengan keliberalan sekolah kebangsaan.


Sedang aku meningkat melalui zaman remaja, ayah tak pernah mengecewakan setiap permintaanku. Ayah akan berusaha memenuhinya juga walaupun mengambil masa. Aku tahu, ayah tak boleh tengok kalau aku tarik muka.


Tetapi, selama meningkat dewasa, aku tak pernah bilang pada ayah walau sekalipun, yang aku sayangkan ayah. Tak pernah langsung aku ucap terima kasih atas segala apa yang ayah dah lakukan buat aku.


Aku tak pernah membalas apa-apa pun jasa ayah. Walau ayah dah berikan yang terbaik. Tak pernah juga aku cuba meringankan beban ayah sedikitpun. Aku sedar itu. Adakah ayah bahagia punya anak seperti aku ? Adakah aku membanggakan ayah ?


Aku sedar segala pengorbanan ayah takkan terbalas. Aku hanya mampu berterima kasih. Terungkapkah kata-kata itu ? Aku harap, aku masih ada ruang dan waktu, bagi mengucapkan "Terima kasih ayah" dan "Aku sayangkan ayah".


Uhibbuka jiddan ya baba ! 



04 April 2011

Masihkah ada rindu ? (*_*)

8 comments
- Rian dah putus dengan Nuar.
- Fadhli kawan Nuar.
- Fadhli sembang IM dengan Rian.


" Datang booth kitorang tau. Ada pemeriksaan kesihatan."
" Kau satu group dengan Nuar ?"
" Haah. Datang je esok. Boleh jumpa Nuar."
" Tak berani la nak datang. "


Lusanya, Rian teringin nak pegi cek kesihatan. Diajaknya beberapa orang teman, yang juga nak cuba.
Dah sampai depan booth, Rian tinjau kedalam. Nampak Fadhli. Tak nampak Nuar. Oke boleh masuk. :)


Tengah isi borang untuk pendaftaran. Fadhli jaga meja pendaftaran.


Tiba-tiba. . .


' Fadhli, jom teman aku pegi bank kejap. '


Rian perasan yang seseorang datang dibelakang, dan bila terdengar saja suara itu, Rian jadi berdebar, denyut jantung bertambah laju. Rian kenal dengan suara itu. Tapi Rian taknak toleh kebelakang dan melihat empunya suara tersebut.


Fadhli dah senyum-senyum. Dan berkata,


" Perhh. . Elok dah berdiri sebelah-sebelah. Ce toleh belakang kejap Rian. "


Rian toleh dan. . Nuar dekat depan Rian !


Aduhh, dah lah jap lagi nak cek kesihatan. Rian dah dapat agak mesti something will goes wrong nanti.


Bila sampai dekat kaunter cek heartbeat, 132 !! Akak tu tanya Rian,


" Dik, kenapa jantung laju sangat ni. Penat buat kerja ke atau cuaca panas sangat ? Tinggi sangat ni dik. Dari semalam sampai hari ni, adik la catat heartbeat tertinggi. "


Rian terdiam.






Adakah Rian masih mencintai Nuar ?
Adakah Nuar masih membuatkan hati Rian berdegup kencang ?


Ahh. . persoalan.

03 April 2011

Jangan beria boleh ?

0 comments
Dear ******* *****,

Kesimpulan, jangan jadi orang yang poyo menulis tentang cinta sehabis jiwang dan buat-buat tak menyedari yang dia dah pun meng'dump' orang. Mungkin nampak bagus, tapi orang yang di'dump' tersebut berasa menyampah dan berasa mahu menjerit satu dunia supaya jangan percayakan mamat nih.

Sekian. 

24 March 2011

Jangan matikan dia.

15 comments
Salam. Selamat sejahtera. =)

Haritu aku ada buat entry yang pendek je. Sebab malas nak susun ayat essei panjang-panjang cantik-cantik.


Dia hidup. Jangan matikan dia.
Dia merpati. Harus jinakkan dia.

Nak kata pepatah, tak boleh gak sebab dia bukan pepatah. Simpulan bahasa pun bukan. Nih ayat aku reka sendiri mengikut pemahaman dan maksud aku sendiri. Apa yang hidup ? Merpati tu cuma kiasan saje.

1. Sikap dan attitude. Sikap kita sama ada baik atau buruk, semuanya memerlukan kepada kebiasaan. Sikap yang buruk contohnya, jika diamalkan selalu, akan kekal bersama empunya badan. Same goes untuk sikap yang baik. Kita mesti pupuk dia dalam diri untuk jadikan dia kekal untuk diamalkan.

2. Cara hidup yang baik. Cara hidup meliputi cara bersosial, cara bergaul dan berkawan juga termasuk dalam benda 'hidup'. Hidup disini bukanlah bermaksud yang menghirup udara. Bagi aku, dia hidup dengan cara diamalkan. Bila kita dah terbiasa dengan sesuatu cara hidup, susah untuk kita ubah atau tinggalkan.

3. Bahasa. Bahasa pun benda yang hidup jugak. Dia tak boleh hidup sendiri, dia memerlukan kita, penutur untuk menghidupkan dia. So, bagi sapa-sapa yang belajar bahasa, tak boleh takat belajar je. Kena aplikasikan jugak. Kalau tak, bahasa tu mati. Buat penat je belajar.

4. Ibadat. Semestinya dalam ibadat kita seharian, harus dipupuk dan dibiasakan. Kalau ibadat wajib, dah memang wajib and no excuse lagi dah. Camna pula dengan ibadah sunat ? Kena latih diri dulu, dan insyaallah benda tu akan berterusan. Kalau buat pun jarang-jarang-jarang sekali, memang terasa beratlah. Lagi satu, bila dah mula, jangan tinggalkan. Nanti amalan tu mati.

Oke ni cuma pendapat dan perasaan aku saja. Siapa tak setuju pun tak apa. Selamat beramal ! Pesanan ini ditujukan buat diri aku sendiri. Jangan biarkan ia mati.

Ambil maksud dia yang baik.

 
Copyright © Inspiration Box
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur