12 August 2011

Tiga jenis orang dalam menerima tugas.



Hello. 

Sebelum aku terus ke tajuk entry ni, aku wish kau orang yang baca and semua umat islam supaya dapat keampunan sempena kita dah mengampiri maghfirah dalam bulan ramadhan ni. Tak lupa juga untuk diri aku sendiri, semoga dapat manfaatkan ramadhan ni. :)



Budak sekolah, budak u, orang yang dah kerja semua tak lepas dari menerima sebeban kerja yang mesti disetelkan. Budak sekolah dengan homework, tambah-tambah waktu cuti sekolah. Budak u semestinya assignment and tutor. Aku ni kira bernasib baik gila tak ade tutor-tutor bagai ni. hehe.

So, bagi aku la, orang lain tak tau la, ada tiga jenis orang dalam menerima sesuatu tugasan atau kerja ni. Lets check out.

1. Buat cepat-cepat. Dengar macam bagus kan ? Buat cepat-cepat wah macam rajin. Orang macam ni dia tak suka simpan kerja dia lama-lama. Dia nak setel, then boleh dia nak enjoy-enjoy while orang lain belum siap, dia dengan gembira boleh cakap 'aku dah siap weh !'. Memang member-member akan jeles. Hahah. And also, dia siapkan tu, dia tak kisah betul ke salah ke, belakang kira. 

Aku ada member macam ni. Cepat gila dia siapkan assignment lect bagi. Dalam exam pun keluar cepat. Dia cakap kat aku, lantak ah janji dia dah siap kalau salah apa-apa nanti lect mesti betulkan. hahah. Ni dalam kes budak kelas aku je lah. Sebab lect kitorang baik.

2. Susun jadual special untuk semua kerja-kerja. Yang ini memang bagus pun. Kerja seminggu, memang seminggu tu la dia dah bahagi siap kerja dia. Tak tergesa-gesa dan tak kelam-kabut. Konfem dia memang tak tension langsung dengan kerja dia. Sampai tarikh kena submit, memang semua dah lengkap.

Aku tabik dengan orang macam ni. Budak kelas aku ada dua tiga orang. Budak pandai tu. Tapi suka sangat rendah diri. huhu. Buat kerja sikit-sikit tapi kualiti kena puji dengan lect.

3. Tangguh-tangguh, relax-relax dulu. Err relax lahh sangat. Hari dapat assignment, wahh rasa macam semangat nak buat. Sampai je bilik, lupa terus dah. Bila teringat balik, niat dalam hati, jap lagi aku buat, esok aku start buat, macam-macam. Last-last dah sampai lagi dua hari nak kena submit, baru gelabah.

Ini perangai aku. Huhu. Aku gelabah belum siap, tapi buat-buat cool. Macam tak ada apa-apa. Then mula lah tak tido sampai pagi, mana-mana kelas yang tak penting (tak penting ?) aku skip semata-mata nak buat assignment. Yes kuliah kan boleh tuang tak lebih tiga kali kan. So apadehal. 

Okey sampai sini je. Agak-agak korang yang mana ? Aku harap korang semua yang nombor dua tu. Baru la bagus.

7 comments:

ZWAN SABRI said...

zwan pown kategori no.3 jugak.. zwan mmg suka tangguh kerja.. HAHA


MySuaraBlog: Lelaki Pun Kena Kanser Payudara

RIAN said...

zwan : kita sama. haha. kadang-kadang dah tau effect dy tapi tetap buat jugk. :ppp

Saiazuan said...

hurm wat relax2 tkt ada silap time buat kerja, tp x tangguh..

RIAN said...

saiazuan : good la macam tu tak tangguh. hehe.

nas said...

aku ni semua nombor aku termasuk..cuma yang lebih menonjol nombor 3... besela student lelaki
suke relex2 buat last2
last2 bila date due baru nak ngelabah :P

nas said...

lamanya ang xupdate... hehhehee

POSH76 said...

salam aidilfitri

 
Copyright © Inspiration Box
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur