16 June 2011

Second day at Phitsanulok.

Salam 'alaik. =)


Hari kedua kat daerah Phitsanulok.



The second day, kitorang dah agak cukup tido. Sebab dah dapat rehat satu malam dalam hotel. Memang refresh tenaga balik. Awal pagi kitorang turun and hari tu café hotel ni serve muslim food. So kitorang boleh la makan. Lepas dah makan lepak-lepak kat luar café. Budak-budak Chinese kena pegi tukar seluar panjang sebab nak pegi wat.


Tengah duduk-duduk, then datang a girl, tanya if kitorang dari Malaysia ke ? Then sembang-sembang sikit. Nama dia Jun. Cantik orang dia. Sebelum ni dia dah pegi u kitorang. Kat NU study Political Science. Cam hebad je subjek.

Bila semua dah ready, kitorang naik bas nak bertolak ke Bandar Phitsanulok. First destination adalah wat. Aku dah lupa nama dia tapi ikut kata diorang, wat ni memang agak femes kat Thailand. Bila sampai kitorang empat jalan-jalan ambik gambar beli barang keliling tempat tu. Jun teman kitorang all the time. Sampai temple kitorang tunggu dia pray kejap. Dekat sini aku ada beli belt handmade. Cantik gak. Ambik je lah satu around 90bath.


Wat Yai

Jalan-jalan shopping.

Dekat Folk Museum.

Bas kitorang untuk hari kedua.


Jalan kat sana tengok-tengok barang kan, diorang semua tegur kitorang pakai bahasa Thai. Jun cakap diorang ingat kitorang budak thai jugak. Tak Nampak beza antara thai dengan malay. Haha, And kebanyakan peniaga kat situ tak boleh cakap English. Nasib ada Jun tolong translate.

Lepas tu, kitorang pegi Big C. Aku beli sim card thai kat situ. Sepanjang jalan, Jun memang teman kitorang. Nak beli ape-ape snack pun belek nak cari tanda halal. Masa nak ambik roti, takde cop halal. So baca dia punya ingredients dah macam okey, kitorang beli and tawakal aje la. Insyaallah halal.

Part nak terangkan solat tu apa, agak susah jugak lah. Sebelum tu CA Win cakap nak singgah masjid untuk kitorang solat kat city. Tanya kat Jun dia tak tau masjid tu apa. Even dah translate dalam English pun still dia blur. Kitorang solat and beli makanan kat situ coz kat situ ada gerai muslim. Tapi tak sempat makan pun sebab dah nak sampai folk museum. Kat museum cam biasa tangkap-tangkap gambar. Time tu memang dah letih pun. Panas gila kat sini.

So hari kedua dapat kenal dengan Jun yang memang baik sangat. At last, sebelum kitorang bertolak ke Tesco Lotus, Jun balik hometown dia dah. Takde sape boleh teman kitorang window shopping. Pegi kedai baju pun just tengok-tengok je sebab tak boleh nak communicate. Lain-lain bahasa. Hahah, Penuh dengan berjalan je hari ni. Super best. J

2 comments:

nas said...

tudung ungu tu ko eh? hehehe
nama tempat dia pelik2 ar
tapi menarik gak
ermm.. org thai walaupun kat mana shj.. kat bangkok pon ramai yg xreti english... lg teruk dr indon..

RIAN said...

ungu memang aku lah. feberet kaler kot. hahah, act baju semua tak iron. main ambik n sarung. tudung pun tah hape2. wuwu,

kite je dengar nama tempat diorang pelik2. yang diorang lak cakap nama kita pnjang2 sampai tegeliat lidah diorang nak nyebut nye. hahha

 
Copyright © Inspiration Box
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur