11 June 2011

Chan keteung kun !! =)

Salam 'alaik. =)



At Naresuan University.

First day.
                
Flight pukul 9.30pm 9 jun, sampai Suvarnabhumi Airport pukul 11.50 macam tu. Aku agak tertinggal waktu nak cek passport. Tetibe cari diorang dah hilang. Memang kelam kabut jugak ah dalam hati. Tapi buat relax lagi. Dah la alat telekomunikasi ape pun dah takde. Rayau-rayau kejap. Nasib baik boleh jumpa diorang balik.
                
Tunggu around satu jam jugak la before orang yang nak fetch kitorang sampai dengan bas. Bas warna pink dua tingkat ada selimut. Cantik bas tu, siap ada orang lain tangkap gambar lagi. Benda yang paling best sekali waktu bile dapat tau kitorang akan stay hotel for a whole one month ! Gila lah kalau tak meloncat. Hahah, Perjalanan dari airport ke Phitsanulok 5 jam. Tido dalam bas la kitorang jawabnya. Nasib baik ada selimut.
                
Sampai hotel pukul 6.30am waktu Malaysia so kat sini around pukul 5.30. Budak hotel tolong angkatkan barang. Aku memang dah ngantuk tak fikir ape-ape. Hehe, Habis registration ambik kunci semua, masuk bilik, solat subuh then aku tido balik. Pukul 9 pagi sok dah mula aktiviti.
                
First aktiviti kitorang, pagi tu CA’s datang jemput bejalan masuk kawasan university. Kitorang pegi NUIC dengan elektrik car I think, forgot the name. Diorang ada ceremony nak sambut kitorang datang. Waktu tu jugak kitorang kena pilih 3subjects sepanjang program ni. Thai language is compulsory, so the other two we can choose. I take Conflict management and Human resource development. HRD kelas hari sabtu whole day. I cant believe myself for taking the subject that is teaching in weekends. Huahha, Takpe lah aku try.
                
After that, ade sikit cabaran untuk kitorang. Since we are in Thai, nak cari makanan halal memang betul-betul tak senang. CA Win try tunjuk kat kitorang muslim stall but they didn’t open that day. How unlucky we are. ==” We just buy some snack. But then, ada dua orang CA muslim datang petang tu, bagi kitorang makanan dari program diorang. Budak-budak freashi tengah orientation, so ada provide makanan untuk muslim student.
                
Sebelum pegi jumpa diorang punya president, kitorang g solat kejap. CA bawak naik moto. Oke part ni agak lawak. Waktu nak pegi balik kat tempat NULC, sorang lagi CA pegi mane ntah. CA Jia ajak naik moto tiga orang. I was just like WHAT ?? Tapi dalam hati je lah. Dah duduk dah tiga orang aku kat depan, then datang la CA lagi sorang. Memang nasib baik. Haha, Here it just a common. Diorang main bantai je naik moto berapa orang selagi muat.
                
So pukul 3pm kitorang ada meeting dengan president. I forgot his name already. Bila dia masuk kitorang pun berdiri. Tak sangka pulak dia just datang kat kitorang, bagi ceramah-ceramah sikit, tapi lenguh jugak la kaki ni kene berdiri je. Haha, Nasib baik aku duduk betul-betul depan dia. So boleh dengar apa yang dia cakap. Orang belakang dah tak dengar sebab dia cakap memang slow gila. Mungkin sebab dah tua.
                
Naresuan is then name of King. I’m not sure from dinasti apa and bila pemerintahan dia. Belum sempat google since kat hotel ni takde wifi. So bad. Aku kena hidup sebulan tanpa internet 24 hours. Huhu, Ada cable je kat bilik. So kena ganti-ganti. Tak best la pulak kalau aku nak enjoy-enjoy walking dalam internet while my friends kena tunggu.
                
At night pulak kitorang pegi tengok diorang punya blessing ceremony for freshy. Kitorang siap-siap dah turun semua, then CA bagitau ceremony tu Buddha punya ritual and kalau kitorang taknak join pun takpe. So we decided to go because we just want to watch not join. Sampai bangunan Students affair tu, masuk dalam dewan. Tengok freshi diorang macam penat je sampai tetido. Dewan tu dah ada picture King Naresuan besar punya, then ada tali-tali, pentas untuk monk and diorang memang dah hias untuk ritual tu.
                
The best part is watching persembahan diorang. I think the persembahan is not about Buddha because I had watch Thai drama and its about culture of thai. So when the monk dah sampai dia dah start meratip maybe. Bunyi-bunyi muzik semua cukup, dengan main lampu, nasib baik takde bau yang pelik. Hahah,
                
Then lepas tu, jalan balik hotel. The non-muslim pegi makan and kitorang empat orang muslim balik bilik solat and tido. Hari yang agak penat. Hari kedua nanti kat sambungan.

P/s: Update dengan kelam kabut.

2 comments:

nas said...

ingatkan nama aku, nasrul
upenye naresuan..
hahaha
pelik la nama ipt uh
gud luck di sana
:))

RIAN said...

hahaha. ko kena jadi king thai dulu baru ada ipt nama ko nanti. :p

naresuan tu nama king diorang dulu. majoriti nama2 ipt kat sini sume amik nama king diorang.

 
Copyright © Inspiration Box
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur