07 May 2011

Budak bahasa skema dan pendiam ??

Pengalaman pun boleh mengajar. =)


Bila dah masuk u ni, konon dah boleh timba banyak ilmu la kot. Takda apa pun nak cakap. Cuma nak memberi pandangan berdasarkan pemerhatian.


Aku budak belajar bahasa. So sekarang aku nak describe sikit budak bahasa ni dari sudut pandangan aku.


1. Budak bahasa ni kebanyakannya ala-ala skema tak buat bising ikut peraturan apa semua lah. Tapi bila berada dalam kelompok sendiri, baru nampak macam naik taring. Hal ni aku tak tau la sejauh mana kesahihannya. Cuma dari pemerhatian aku sahaja. Dan aku tak tau la apa pandangan budak bukan bahasa kat budak bahasa.


2. Majoriti yang duduk fakulti bahasa ni boleh dikatakan agak pasif. Ni dari segi perlakuan je. Pemikiran insyaallah aktif. Dah nama pun budak universiti. Kalau berjalan kat mana-mana pun, nampak macam sopan je. Takde nak kacau-kacau orang sangat.


3. Dari segi pakaian, takde yang bergaya sakan sangat. Yang malay either pakai baju kurung atau t-shirt biasa je. Chinese pun pakai t-shirt biasa je.  Compared dengan jiran fakulti kitorang, sastera, bergaya gila budak-budak perempuan dia. Colouful kalah pelangi.


Pernah sekali, ada satu kelas untuk subjek universiti, fakulti bahasa bergabung dengan pusat sukan. Such a very big contras disitu. Memang nampak sangat, budak bahasa automatik jadi pendiam dan pasif. Budak pusat sukan pulak, diorang ni macam hyper sikit. Bising dan nampak macam havoc. Suka main-main, mengacah lecturer. While budak bahasa diam, walaupun kelas tu kat fakulti sendiri.


Sebaliknya pula berlaku bila budak bahasa duduk sekali dengan budak bahasa je. Agak bising tapi takde lah buat havoc macam budak pusat sukan. Tapi bagi yang memang pendiam tu, memang kat mana-mana pun dia diam jugak la kan.


So kesimpulan kat sini, budak bahasa ni bukan tak berani nak bersuara tapi diorang ni jenis bersuara bila perlu. Bila lecturer tanya, bila lecturer suruh bagi pandangan atau apa-apa saja lah yang dirasakan perlu. Tak bising macam tak tentu arah tu. Hehe. Pandangan aku ni bukan bias pun. Pendapat sendiri je. 


Budak bahasa juga bukan tak menonjol. Cuma dia menonjol kat bidang lain. My senior pun ramai je yang berbakat gila dalam kepimpinan. Orang kuat dan wakil calon bagi pro-mahasiswa. =p


Gambar tak ada kena mengena. 



19 comments:

tiAdA NamE said...

camna plak ngan bdak enginner?

RIAN said...

budak engineer jarang jumpa. haha.

A'IM said...

tomel jer upi ipin tu :)

RIAN said...

a'im: comel, tapi cam gelap sikit. banyak main panas kot. hahha,

apik pehe said...

hehehe..itulaa, setiap course ader kelebihan masing..tapi kiter semua sama jer..hehehe

Suhami Ahmad said...

atok rasa budak sastera tu kalerful, sebab otak diorang pun lebih kepada art kan....diorang cintakan kesenian...

Anisnadia Md. Nor said...

kat U sy budak engine smart . budak art hot . medic nerd .hahha

RIAN said...

apik : same je. tapi ada beza. haha, ^_^

suhaimi : tapi kan, sastera kat u kitorang bukan seni2. more 2 sejarah.

anisnadia : budak engine smart eh ? hahah,

Anisnadia Md. Nor said...

ntah ramai cakap gitu , tp sy yg engine nih x prasan plak diorg smart . hahha

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

biasala..semua ni kan menggambarkan minat dan peribadi seseorang..normal la tu kot..budak2 engin pun bising dan aktif!...hehe

RIAN said...

iqbal hakimi : anda bercakap mewakili budak engine ke ? ^_^

misz molecule said...

lebih perlu jadi diam2 ubi berisi an??

RIAN said...

misz molecule : maybe kot. . diam2 berisi takpe. jangan diam2 kosong sudah. haha

nas said...

bagi aku:
budak akaun smart
budak engine nampak cm otai2 g2
budak masscom nampak stylo
budak public admin n law skema2
budak Art n design awww (segelintir)

tp bukan semua la cm2....
aku ni skema gak.. hahhahahaa

RIAN said...

nas : ko cakap sal yg lelaki ke yg perempuan ?

Suhami Ahmad said...

kita boleh nampak personaliti diorang kan based on course yang diambik.....perbezaan tu lah yang jadikan kita unik

=)

RIAN said...

suhaimi ahmad : haah kan bleh nampak personality ikut kos masing-masing. ^_^

nas said...

campur2..
hehehhehee
nape?
kompius ker?
ekeke

RIAN said...

nas : haah ada la konpius sket. bab ko cakap budak art awww. tu kan khas tok lelaki je. hahhaha,

 
Copyright © Inspiration Box
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur